• Tel: +385 (0)20 800 023     Mail: kontakt@dom-zdravlja-metkovic.hr

Dom zdravlja Metković je u svoj laboratorij uveo brzi dijagnostički test za odvojeno detektiranje IgM i IgG antitijela specifičnih za SARS- CoV2 virus u uzorku seruma i plazme u svrhu profesionalne dijagnostike infekcije uzrokovane SARS-CoV-2 virusom.

COVID-19 Igm i IgG TEST (serološki test) pomaže u otkrivanju nedavne ili prošle infekcije SARSCoV-2 virusom kod simptomatskih i asimptomatskih osoba.

Serološkim testovima dokazuje se prisutnost protutijela IgM i IgG u krvi , koja nastaju kao imunosni odgovor organizma nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2.

Prema trenutno poznatim podacima IgM protutijela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prvog tjedna od pojave simptoma, dok se IgG protutijela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM protutijela, tijekom drugog tjedna.

Oba protutijela otkrivaju se imunokemijskim testovima s visokom pouzdanošću najranije 10 do 14 dana od pojave simptoma ili izloženosti virusu, a najbolje i najpouzdanije nakon trećeg tjedna od pretpostavke.

Stvorena protutijela u jednom trenutku nakon izloženosti virusu dosegnu vršnu koncentraciju u krvi, nakon čega se njihova koncentracija postupno smanjuje te može pasti ispod mjerljive razine, što je vrlo individualno, odnosno ovisi o brojnim čimbenicima kod svakog pojedinca.

Pozitivan rezultat govori u prilog izloženosti virusu, odnosno da je organizam reagirao na SARS-CoV-2 virus stvaranjem protutijela.

Negativan rezultat može značiti da se osoba nije susrela s virusom, odnosno da nije preboljela COVID-19 infekciju. Međutim, budući da se protutijela počnu stvarati tek neko vrijeme nakon izloženosti virusu, što se razlikuje od osobe do osobe, negativan nalaz ne može se koristiti da bi se isključilo prisutnost virusa. Protutijela se mogu detektirati najranije 10 do 14 dana od izloženosti virusu, a najbolje vrijeme za serološko testiranje je otprilike 4 tjedna nakon kontakta s virusom. Također, primijećeno je da neke osobe nikad ne razviju mjerljivu koncentraciju protutijela.

Koja vrsta uzoraka se koristiti?
Za testiranje se koristiti uzorak seruma ili plazme.

Cijena: Cijena testa iznosi 250,00 kn.

Priprema: Prethodna priprema ni najava dolaska za ovo testiranje nije potrebna. Važno je na naglasiti da je vađenje krvi dostupno u redovno vrijeme vađenja krvi od 7.00 do 9.00. Pri dolasku, potrebno je na porti na trijaži pacijenata naglasiti da se traži serološko testiranje u laboratoriju uz plaćanje.

Nalazi: Rezultati testiranja gotovi su isti dan, odnosno u roku 2-3 sata od zaprimanja uzorka u laboratorij.