• Tel: +385 (0)20 800 023     Mail: kontakt@dom-zdravlja-metkovic.hr

5.svibnja se obilježava kao Međunarodni dan primalja, a ove godine taj datum ima i posebno značenje jer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu “Godinom Sestrinstva i Primaljstva”.

Ovim putem želimo skrenuti pozornost javnosti na iznimno važnu ulogu koju primalje imaju u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Kontinuirana primaljska skrb u Hrvatskoj nažalost još uvijek nije na razini na kojoj je u većini zemalja Europske unije. U naprednim društvima, standard u primaljstvu je jedna žena – jedna primalja, a svakoj ženi omogućeno je da upozna primalju i prostor u kojem će rađati. Upravo to je i dugoročan cilj u Hrvatskoj, ostvarivanjem kojeg će primaljstvo biti podignuto na razinu koju i zaslužuje.

Primalje skrbe o zdravlju posebno osjetljive populacije trudnica sa komplikacijama i rizičnim trudnoćama. Osim profesionalnih znanja i vještina te razvijenog visokog stupnja empatije, svakodnevno moraju prepoznavati razna psihološka stanja kako bi ostvarile što bolju komunikaciju i što bolji pristup pacijenticama.

Velika je razlika rada u rodilištima bolničkog sustava i malim rodilištima kilometrima udaljenim od bolnica. Baš takvo je rodilište Doma zdravlja Metković. Zahvaljujući upravo vrlo iskusnim i odgovornim primaljama naše rodilište drži visoki standard. U ovim teškim vremenima pandemije kojem smo svi izloženi upravo primalje su te koje rade u zoni nepoznatoga te obavljaju porođaj a da ne znaju jeli netko pozitivan ili ne. Svim ženama pristupaju holističkim pristupom i izrazito profesionalno.

U ime svih djelatnika, a i šire javnosti želimo im poručiti jedno veliko HVALA!!!