Izvanbolnički segment palijativne skrbi pri Domu zdravlja Metković započeo je s radom u svibnju 2019. godine kao “Mobilni palijativni tim”.

Tim čine liječnik i dvije medicinske sestre višeg stupnja obrazovanja,od kojih je jedna koordinator. Svi oni su prošli posebnu edukaciju iz palijativne skrbi. Također će se, po potrebi, koristiti usluge medicinskih i nemedicinskih suradnika,kao što su: fizioterapeut,psiholog,socijalni radnik i duhovnik.

Iz projekta prekogranične suradnje “Interreg-IPA-CBC HR-BA_ME” iskorištena su sredstva za nabavu potrebne opreme (vozilo) kao i za dodatnu edukaciju djelatnika u vrhunskim europskim centrima palijativne skrbi (London, Klagenfurt, Ljubljana i Maribor).

Cilj koji nastojimo postići uvođenjem djelatnosti palijativne skrbi je olakšavanje patnje palijativnim pacijentima,te pružanje podrške,kako bolesniku u toplini vlastitog doma, tako i članovima obitelji.

Palijativnu skrb preko obiteljskog liječnika ili direktnim kontaktom na koordinatora, može potražiti svaka osoba koja boluje od: malignih bolesti, teških bolesti bubrega,pluća,srca, neuroloških bolesti (posljedica moždanog udara, ALS, Parkinsonove bolesti, demencije, multiple skleroze te ostalih bolesti kod kojih pacijent ne reagira pozitivno na liječenje iste.

Također pomoć mogu potražiti i članovi obitelji koji imaju poteškoća u brizi za oboljelog člana ili se teško nose sa gubitkom voljene osobe,te svi koji na bilo koji način imaju dodir sa palijativnim bolesnikom.

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 07:00 – 15:00

Kontakt:

Koordinator: Dragica Krstičević, bacc.med.techn.

Liječnik u timu: Viktorija Domić. dr. med. 098/285-238

Medicinska sestra u timu: Marija ŠIljeg, bacc.med.techn. 091/894-4571

E-mail: palijativa@dom-zdravlja-metkovic.hr