• Tel: +385 (0)20 800 023     Mail: kontakt@dom-zdravlja-metkovic.hr

Kao jedan od prioriteta Strategije Europske unije za revitalizaciju ruralnih područja ističe se borba protiv depopulacije i socijalne isključenosti koja će se postići promicanjem inicijative pametnih sela, biogospodarstva i socijalnih inovacija te premošćivanjem digitalnog jaza. Kao odgovor na tu problematiku, početkom 2021. godine, pokrenut je dRural projekt u okviru programa Obzor 2020.

Glavni cilj dRural projekta je razviti i implementirati tržište digitalnih usluga za europske ruralne regije u području socijalnih i zdravstvenih usluga te poljoprivrede. Mreža digitalnih usluga namijenjena je stanovnicima ruralnih područja, a u Hrvatskoj obuhvaća teritorij Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt će istovremeno stvoriti mogućnost za gospodarski rast i razvoj te u konačnici pridonijeti poboljšanju kvalitete života. Cilj projekta je i osiguravanje njegove održivosti i nakon završetka te replikacija rješenja na druge europske teritorije.

Međunarodni konzorcij okuplja 31 partnera iz 9 europskih zemalja, a digitalno tržište usluga prvo će biti implementirano u četiri ruralne regije EU: Extremadura (Španjolska), Jämtland Härjedalen (Švedska), Dubrovačko-neretvanska županija (Hrvatska) i Regija Gelderland Midden (Nizozemska).

Digitalna mreža usluga odnosno zajednička online platforma biti će prilagođena lokalnim jezicima i potrebama svake pojedine regije. Na platformi će biti dostupne usluge poput zdravstva, socijalnu skrbi, e-uprave, poljoprivredne i IT usluge. Kako bi se osigurala uspješna provedba projekta provesti će se niz aktivnosti koje će omogućiti bolju pokrivenost ruralnih područja širokopojasnom Internet mrežom, a daljnja eksploatacija rezultata projekta osigurati će se replikacijom rezultata na druge europske teritorije odnosno „zrcalne regije“.

Partnere iz Hrvatske predstavljaju: Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Metković, Dom zdravlja Metković, i Tera Tehnopolis d.o.o. Projektom dRural Dom zdravlja Metković razviti će virtualnu čekaonicu, a Grad Metković virtualnu tržnicu, dok će Dubrovačko-neretvanska županija uz pomoć tvrtke Tera Tehnopolis d.o.o. replicirati razvijeno rješenje u „zrcalnu regiju“.

Projekt dRural je započeo u siječnju 2021. i trajat će do lipnja 2024. godine, a financiran je iz programa Obzor 2020 Europske unije koji obuhvaća područje istraživanja i inovacija u razdoblju 2014. – 2020.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici projekta