Dom zdravlja Metković pokazao je zavidno dobru organizaciju rada u novonstaloj covid-19 epidemiji. Jedan je od prvih u županiji koji je započeo sa radom Covid-19 ordinacije i uzimanja drive-in testova na koronavirus.

Od samog početka rada Covid-19 ordinacije pokazana je ujednačena i dobra suradnja svih liječnika i sestara kako timova obiteljske medicine tako i specijalista iz same ustanove. Na početku je bilo izrazito teško jer smo se svi skupa suočavali sa nečim nepoznatim te nismo znali što nas može očekivati sutra. “Išli smo dan za danom, probleme rješavali zajedničkim snagama, odgovorno i profesionalno. Na tome zahvaljujemo svim kolegama liječnicima i medicinskim sestrama koji su odmah pokazali zajedništvo u borbi protiv koronavirusa”-rekla nam je dr. Antonija Šušnjar-Pokrajac,zamjenica ravnatelja DZ Metković.

To nam i potvrđuje dobra epidemiološka slika koju smo imali u Metkoviću i dolini Neretve. Dobra suradnja sa ostalim stručnjacima bila je nužna, a tu bi prije svega naglasili suradnju sa zavodom za javno zdravstvo DNŽ na čelu sa dr. Lakićem koji nam je ustupio rad njihove djelatnice Katarine Popović, ing.med.lab. koja je educirala svo osoblje DZ te bezrezervno pomogla u prvim danima drive-in testiranja. Također suradnja sa Vatrogascima Dubrovnik bila je neophodna u transportiranju uzoraka u Zagreb koji su to na dnevnoj bazi za nas radili. Moramo naglasiti dobru suradnju sa epidemiološkom službom u Metkoviću na čelu sa dr. Miljenkom Ljubićem. Također smo zahvalni Gradu Metkoviću koji nam je ustupio prostore boćarskog doma za nesmetan rad testiranja i rad komunalnih redara bez čije pomoći nikako ne bi mirno radili.

U niti mjesec dana učinjeno je 470 testova PCR metodom, koja pokazuje aktualnu tj.trenutnu zarazu virusom. Svi sumnjivi pacijenti, zaposlenici domova za starije i nemoćne, te njihovi korisnici bili su testirani u tom periodu, čak u nekoliko navrata. Od tog broja je bilo 2%pozitivnih testova koji su nakon određenog vremena i retestirani. Moramo naglasiti da smo koncem travnja učinili i serološko testiranje djelatnika DZ Metković. Takvo testiranje detektira IgG antitjela u krvi. Ovim testiranjem nismo obuhvatili samo djelatnike DZ već i vanjske zdravstvene dijelatnike te određeni dio djelatnika dječjeg vrtića Metković. Također smo omogućili takvu vrstu testiranja malom postotku sugrađana koji je izrazio sumnje na raniju pojavu bolesti. Postotak pozitivnih rezultata u serološkom laboratoriju HZJZ u Zagrebu bio je također 2%.

“Sretni smo što se cijela situacija normalizira, uz daljnje naglašavanje socijalnog distanciranja i pridržavanja uputa Civilnog Stožera. Mi ćemo i dalje nastaviti sa borbom protiv korona virusa te drive in testiranja obavljati na lokaciji Doma zdravlja o čemu će svaki pacijent biti obaviješten. I dalje molimo na razumijevanje pri dolasku u Dom zdravlja, nošenje maski, dezinfekcija ruku te raniji telefonski kontakt sa svojim liječnikom”-naglasio je ravnatelj DZ Mihovil Štimac.