IMPHACT – IMprovement of Palliative HeAlth Care quality and accessibiliTy in cross-border area – Poboljšanje kvalitete i dostupnosti usluge palijativne skrbi u prekograničnom području.

U sklopu projektnih aktivnosti na IMPHACT projektu predstavnici Doma zdravlja Metković kao leader partner skupa sa predstavnicima partnera na projektu Dom zdravlja Ljubuški, Dom zdravlja Podgorica i Dom zdravlja Zenica boravili su na studijskom putovanju od 12.7.2021-16.7.2021 u Krakowu, Poljska.

Poljska se u tom dijelu zdravstvene skrbi istaknula kao primjer dobre prakse te izvrstan primjer za stjecanje novih znanja i razmjena iskustava iz područja palijativne skrbi.

Predstavnici partnera IMPHACT projekta u Hospiciju Sv.Lazar, Krakow

U sklopu putovanja posjetili su Hospicij Sv.Lazara u Krakowu, kojeg vodi nevladina organizacija “Society of Friends of the Sick” te koja ima glavnu misiju sveobuhvatnu skrb za teško bolesne osobe u terminalnom stadiju života. Nakon predstavljanja njihove organizacije rada, upriličen je i impresivan obilazak ustanove.

Predstavnici partnera IMPHACT projekta u Sveučilišnoj bolnici, Krakow

Nakon hospicija upriličeno je upoznavanje sa drugačijim pristupom palijativnoj skrbi i to posjetom Palijativnom odjelu, Sveučilišne bolnice u Krakowu. Nakon izlaganja i upoznavanja sa njihovom organizacijom rada također je upriličen obilazak odjela iz kojega se mogla vidjeti pak drugačija, bolnička, skrb za bolesnike u terminalnom stadiju bolesti.

U oba slučaja zasigurno se vidjelo puno dobrih primjera uspješnog rada koji se može zajedničkim radom, svih sudionika timskog djelovanja prema bolesniku u terminalnom stadiju bolesti, raditi na poboljšanju kvalitete zdravstvene skrbi, ublažavanju bolova te pomoći obitelji samoga pacijenta.

Druženje sa gosp.Pawel Wlodarczyk,počasni Konzul Hrvatske u Krakowu

Članove je u ugodnom okruženju primio i počasni Konzul Hrvatske u Krakowu gosp.Pawel Wlodarczyk, te su razmijenjena brojna iskustva i uspostavljeni mogući odnosi za suradnju u budućnosti.