Uz akutne respiratorne smetnje kao glavne simptome COVID-19, čini se da se mučnine i proljev sve češće javljaju kod oboljelih. Od početka pandemije, naime, bilo je jasno da su simptomi COVID-19 povišena ili visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i otežano disanje koji ostavljaju bez daha. Ubrzo se pokazalo da je to i umor, bolovi u tijelu, glavobolja, grlobolja, da bi se potom popisu simptoma dodao i gubitak okusa ili mirisa. Posljednji u nizu simptoma su začepljenje ili curenje nosa, mučnina i proljev. Ta je tri najnovija simptoma Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao još u svibnju, a zasigurno je prateći simptom svih novoboljelih slučajeva na području doline Neretve.

U proteklih nekoliko tjedana u DZ Metković testiran je veliki uzorak pacijenata sa pojavom abdominalnih smetnji te se ustvrdilo pozitivnim nalazom da je proljev jedan od vodećih prvih simptoma.

Svakako molimo pacijente da koriste maske u zatvorenim javnim prostorima, obavljaju redovito toaletnu higijenu te u slučaju bilo kakve pojave navedenih simptoma socijalno se distanciraju te svakako telefonski jave svom liječniku koji će na temelju simptoma i epidemiološke slike dogovoriti testiranje na Covid -19.